SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka jaj

  • Low Carb - założenia, efekty, jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tylko w ścisłych warunkach. Przykładowy jadłospis w diecie Low Carb Dieta Low Carb składa się głównie z dobrej jakości produktów o dużej zawartości tłuszczu, sporej ilości białka oraz odpowiednich produktów węglowodanowych, mających na celu między innymi tzw. odkwaszenie organizmu, ułatwienie pracy jelit oraz dostarczenie części witamin i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12134 Data: 2017-10-12 10:49:58
  • Dieta IIFYM - elastyczny przewodnik diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8393 Data: 2018-02-06 09:55:02
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4719 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 917 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • [...] wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli masz akurat gorszy nastrój i wydaje Ci się, że powinnaś natychmiast przejść na rygorystyczną dietę. Po jakie białka sięgać? Skup się na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3632 Data: 2019-09-12 12:13:37
  • [...] Kolejnym minusem jest problem ze zrównoważeniem makroskładników. Osoby na diecie surowej spożywają zwykle duże ilości tłuszczów (orzechy, oleje), cukrów (owoce), a mało białka. Jeśli przejdziesz na surową dietę wegańską, spożywanie makroskładników w odpowiednich proporcjach stanie się po prostu trudniejsze. Oprócz niedoborów typowych dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3187 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] odpowiednią ilość kalorii, którą zaplanowaliśmy, to bez względu na to, czy będą to trzy, czy też pięć posiłków, nie zmieni to zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby ilość białka w każdym posiłku nie była mniejsza niż 25 g, ponieważ taka ilość potrzebna jest do tego, aby zapewnić próg leucynowy. Teoria progu leucynowego zakłada, że w celu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13517 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • [...] 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3154 Data: 2021-04-16 16:58:41
  • Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1927 Data: 2021-09-08 11:42:49
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6828 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Kasza czy ziemniaki? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cynku. Kasza ta jest bezglutenowa, dla osób z nietolerancją tego składnika, to ogromny plus, gdyż dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również jest istotne dla wegetarian i wegan. Warto również dodać, że jest bogata w błonnik. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Minusy: posiada [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28135 Data: 2017-10-04 09:12:16
  • Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1366 Data: 2021-05-21 13:28:17
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5502 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12076 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • Jaki makaron na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 9,5 g. Zagłębiając się w szczegóły, wyróżnić warto również składniki mineralne, takie jak: fosfor 120 mg, mangan 1,23 mg, żelazo 2,06 mg. Plusy: spora ilość błonnika i białka pochodzenia roślinnego, przejrzysta strona producenta, na której znaleźć można wszystkie niezbędne informacje o produkcie, obecna w składzie mąka pełnoziarnista jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25934 Data: 2017-08-27 11:28:49
  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9595 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6573 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2878 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • [...] w postaci trudno przyswajalnej. I jego wchłanianie przez nasz organizm wynosi około 5%. Absorpcję tego pierwiastka w jelicie cienkim zwiększają miedź, mangan, kobalt i białka zwierzęce. Produkty bogate w żelazo to: mięso (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) ryby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10720 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6584 Data: 2018-09-11 08:39:28